joi, martie 22, 2012

Judeţul Giurgiu exemplu de bună practică

              Judeţul Giurgiu a fost dat drept   exemplu de bună practică în ceea ce priveşte dezinstituţionalizarea adulţilor cu handicap, în  cadrul unui  seminar  privind dezinstituţionalizarea, seminar  ce s-a desfăşurat vineri, 16 martie 2012, la  Facultatea de Psihologie şi Ştiinte ale Educaţiei din cadrul Universităţii Bucureşti .
În cadrul acestui seminar, Ionel Muscalu, administrator public al judeţului şi   dr.Teodora Avram, director al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Giurgiu, au prezentat modul în care a fost demarat  procesul  de dezinstituţionalizare şi dezvoltarea de servicii comunitare din perspectiva unei autorităţi locale, Giurgiu.
Seminarul cu tema ”Drumul de la instituţionalizare la incluziune.Lecţii învăţate şi direcţii de viitor” a fost organizat de  Fundaţia Comber, Universitatea din Limerick,    Irlanda  şi Universitatea Bucureşti. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Ambasadei Irlandei, la lucrările seminarului  fiind prezent  ambasadorul Irlandei la Bucureşti,  Excelenţa Sa  Oliver Grogan.In ceea ce priveste scopul organizarii acestui seminar, Fiona Dowling, director executiv al Organizatiei Comber, a declarat : ”Au fost mai multe motive pentru a organiza evenimentul de azi. În primul rând, am călătorit în ultimii ani, pe drumul dezinstituţionalizării în judeţul Giurgiu. Am avut numeroase succese şi am întâmpinat câteva obstacole. Şi am aflat că în această călătorie mai sunt şi alte persoane cu care putem să împărtăşim ceea ce am învăţat. să ne înţelegem unii cu ceilalti, şi probabil să învăţam să cooperam în viitor. Am dorit să oferim oportunitatea ca noi toţi să împărtăşim experienţa  Organizaţiei Comber, care a fost un succes semnificativ în Giurgiu în ultimii 5 ani.”
            La eveniment au participat  aproximativ  150  de persoane:  profesori universitari de la Universitatea din Bucureşti şi Universitatea din  Limerick, studenţi, masteranzi, reprezentanţi ai ONG (Estuar, FARA, Health ActionOverseas, Comber ,Open Society MenthalHealth Initiative, ProAct), reprezentanţi ai Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, voluntari irlandezi si români (printre care şi giurgiuveni), specialişti, personal de îngrijire şi beneficiari ai sistemului de protecţie socială din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Giurgiu.
            . Seminarul a prilejuit celor prezenţi realizarea  un schimb de experienţă şi  prezentarea de  exemple de bună practică  în ceea ce priveşte  calitatea vieţii pentru adulţii cu dizabilităţi intelectuale şi nevoi speciale. Dr. Barry Coughlan, director adj. al Programului doctoral in psihologie clinică  din cadrul Universităţii din Limerick şi Fiona Dowling, director executiv al Fundatiei Comber, au  făcut prezentări privind  perspectiva irlandeză în ceea ce priveşte adulţii cu dizabilităţi psihice.
De asemenea, au fost prezentate  experienţele ONG- urilor din Romania referitoare la dezinstitutionalizare şi incluziune precum şi perspectiva unei autorităţi locale (Giurgiu) in acest sens.Dr. Teodora Avram, director DGASPC, a prezentat situaţia    din judeţul Giurgiu privind  închiderea centrelor de tip clasic  şi sprijinul acordat de  organizaţiile neguvernamentale  în procesul de dezinstituţionalizare, atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. Dr.Teodora Avram  a făcut referire la modul in care a demarat şi s-a desfăşurat în judeţul nostru procesul dezinstituţionalizării  şi  la sprijinul acordat in acest sens de  organizaţia Comber din Irlanda precum şi  alte ONG (Wester Cirkel, Open Society Institute etc.). Ionel Muscalu, administrator public al judeţului, a subliniat rolul Consiliului Judeţean Giurgiu  în  implementarea modelului european în domeniul serviciilor sociale, precizând faptul că în judeţul nostru acest proces este în plină desfăşurare.
            În cadrul seminarului a fost prezentat un film realizat de Denisa Cristescu, consilier în cadrul DGASPC Giurgiu, film în  care  este prezentat  modul în care a început şi se desfaşoară procesul dezinstituţionalizării adulţilor cu handicap în judeţul Giurgiu.Cei prezenţi au avut ocazia să vadă în film imagini din locuinţele protejate, prezentate în comparaţie cu centrele de tip clasic, şi  modul în care, prin implicarea specialiştilor şi acceptarea de către comunitate, a crescut calitatea vieţii persoanelor dezinstituţionalizate.
Pornind de la “lecţiile învăţate” din exemplele de bună practică, între cei prezenţi la acest seminar au fost purtate discuţii în ceea ce priveşte direcţiile de acţiune în viitor   şi modul în care actorii sociali se pot implica şi  pot colabora pentru incluziunea socială a persoanelor dezinstituţionalizate.



                                                             DGASPC Giurgiu





Niciun comentariu:

EDRAH_Giurgiu PHASE I