miercuri, decembrie 29, 2010

Ce sperante ne dau Basescu-Boc pentru anul 2011?! Nici una...

Persoanele care refuză un loc de muncă, potrivit pregătirii sau nivelului studiilor, nu vor mai beneficia de indemnizaţia de şomaj, potrivit unui act normativ, publicat în Monitorul Oficial.
De la 1 ianuarie, indemnizaţia de şomaj va reprezenta 75% din valoarea indicatorului social de referinţă, de 500 de lei, şi nu va mai fi raportată la salariul minim, majorat la 670 de lei.
Indemnizaţia medie de şomaj plătită de stat anul viitor va avea o valoare cu 10% mai mică faţă de 2010, în scădere de la 523 de lei, la 476 de lei, iar indemnizaţia de şomaj la absolvenţi va fi îngheţată la 300 de lei.
Indemnizaţiile pentru creşterea copilului se modifică, iar tinerele mămici au de ales: ori 75% din media veniturilor salariale nete pe ultimele 12 luni pentru o perioadă de un an şi o primă de 500 de lei pentru întoarcerea la muncă, ori concediu de 2 ani, cu indemnizaţie de 75% care poate fi doar între 600 şi 1.200 de lei lunar, fără prima de întoarcere la muncă.
Energia electrică se va scumpi cu cel puţin 2% Majorarea preţului final al electricităţii cu 2% este pusă pe seama influenţei energiilor regenerabile. Astfel, factura la energie va fi mai încărcată cu 20 de lei/Mwh. Aşa că la un consum mediu de 1.200 Kwh într-un an, un abonat va plăti în plus 24 de lei, adică 2 lei pe lună.
În lunile de iarnă rămase în 2011, căldura va fi cu circa 10% mai scumpă faţă de aceeaşi perioadă din 2010, preţul fiind majorat din cauza schimbării TVA de la 19 la 24%.
Nici pentru iarna 2011-2012, veştile nu sunt mai bune, multe dintre autorităţile locale anunţând deja că nu-şi vor mai permite să subvenţioneze agentul termic.
Angajaţii vor avea zile grele de la anul, o dată cu aprobarea proiectului de modificare a Codului Muncii. Dacă acesta va fi aprobat de către reprezentanţii Guvernului, sindicatelor şi patronatelor, angajatorii vor avea cel mai mult de câştigat.
Astfel, salariaţii vor putea fi angajaţi în probă şi daţi afară oricând în această perioadă, preavizul în cazul demisiei va fi de minimum 20 de zile, iar angajatul trebuie să aducă singur probe în instanţă, în cazul unui conflict de muncă.
Căldura, mai scumpă cu 10%
Dacă speraţi la o pensionare mai rapidă, acum trebuie să vă luaţi gândul. De la 1 ianuarie 2011, intră în vigoare noua Lege a Pensiilor, care prevede că vârsta de pensionare pentru femei va fi de 63 de ani, iar cea pentru bărbaţi de 65 de ani.
De asemenea, începând de la anul, pensionarii care primesc între 740 şi 1.000 de lei vor plăti şi ei contribuţii la asigurările de sănătate, în valoare de 5,5%.
Guvernul vrea să impoziteze cu 16% averile declarate de peste 50.000 de lei şi estimează că astfel vor fi taxate în jur de 200-300 de persoane fizice.
Peste 60% din cetăţenii României vor achita coplata atunci când se vor prezenta la medic, începând din 2011. Sistemul de coplată se va aplica în medicina primară, la medicul de familie, la medicul specialist şi în spitale, însă nu şi pentru asistenţa medicală de urgenţă.
Contribuţia personală a cetăţenilor prin tichetele pentru sănătate nu va depăşi 600 de lei/an.
Numărul internărilor în spitale va fi redus cu 10%, începând cu 2011, potrivit noului contract cadru privind acordarea asistenţei medicale.
Toţi vom lua salariile după o lege unică
Noua Lege a salarizării unitare, care modifică esenţial grila de salarizare va intra în vigoare. Guvernul promite recuperarea a 15% din reducerea de 25% a salariilor de la 1 iulie 2010, în cazul bugetarilor.
Chiar ieri, Curtea Constituţională a decis cu unanimitate de voturi că legea privind salarizarea este constituţională, iar până la promulgare de către preşedinte mai este doar un pas.
Programul Prima Casă va continua şi în 2011, dar nu cu acelaşi buget. Potrivit experţilor imobiliari, plafonul aprobat pentru anul viitor a scăzut sub jumătate din cel pe 2010.
Dacă în 2009, bugetul a fost de 1 miliard de euro, îar în 2010 de 700 de milioane de euro, în 2011, plafonul abia va atinge 300 de milioane.
Prima Casă continuă
Certificatul de performanţă energetică va fi obligatoriu, de anul viitor, când cei care vor vinde sau vor închiria locuinţe vor trebui să obţină acest act. Fără documentul respectiv nu se vor putea legaliza tranzacţiile la notar.
Preţul certificatului va varia în funcţie de specificul clădirii, dar şi de auditor, între 3 şi 5 euro mp, fără TVA.
Plafonul de garantare a depozitelor bancare constituite de către persoane fizice şi juridice va fi majorat, începând cu anul viitor, de la minimum 50.000 euro la cel puţin 100.000 euro. Decizia a fost luată în şedinţa de ieri a Guvernului.
Depozitele de 100.000  €, în siguranţă
Cardul naţional de sănătate va intra în vigoare de la anul. Acesta va conţine date personalizate: nume, cod numeric personal, diagnostice, grupa sanguină, dovada achitării contribuţiei pentru asigurările de sănătate şi acordul privind donarea de organe.




Un comentariu:

denisia spunea...

_______________☆
_____________☆★☆
____________☆★ ★☆
__☆_☆_☆_☆_★ ★ ☆ ☆ ☆ ☆☆
____☆★ ★ ★ _____ ★ ★ ★☆
_____☆★ ★ __,,★,,,__★ ★☆
_______☆★ __( ◡␣◡) __ ★☆
_____☆★ ★_ (")..(") __★ ★☆
____☆★ ★ ★ ______ ★ ★ ★☆
__☆_☆_☆_☆_★ ★ ☆ ☆_☆_☆☆
____________☆★ ★☆
_____________☆★☆
______________ ☆LA MULTI ANI!

EDRAH_Giurgiu PHASE I