duminică, august 01, 2010

Acum 2 ani!


Muncitorii necalificati sunt printre cei mai cautati pe piata fortei de munca

Romani prefera sa se duca la muncile sezoniere din agricultura in Spania sau sa lucreaze ca muncitori necalificati in Germania sau Italia, unde sunt platiti mai bine.
Romani prefera sa se duca la muncile sezoniere din agricultura in Spania sau sa lucreaze ca muncitori necalificati in Germania sau Italia, unde sunt platiti mai bine.

Dupa intrarea Romaniei in UE, cel mai important deficit de forta de munca in Romania se inregistreaza in constructii, industria textila si in randul muncitorilor necalificati.

Meseriile in care exista un important deficit de forta de munca sunt lacatus mecanic, confectioner in industria textila si a confectiilor, vanzator, asistent medical. Mai mult decat atat, muncitorii necalificati din constructii, intretinerea drumurilor, demolari de zidarie sunt din ce in ce mai greu de gasit, conform datelor furnizate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), relateaza Newsin.

In Romania, situatia se explica prin faptul ca romanii prefera sa se duca la muncile sezoniere din agricultura in strainatate sau lucreaza ca muncitori necalificati in Germania sau Italia, unde sunt platiti mai bine. Presedintele ANOFM, Ionel Muscalu a explicat ca pentru angajatorii straini este mai important ca persoanele respective sa mai fi lucrat in domeniile in care vor sa se angajeze si sa aiba experienta decat sa aiba o diploma de calificare.

Cu aceeasi problema se confrunta si Europa, iar domeniile neacoperite sunt cam aceleasi in fiecare tara. "Din nefericire, (...) deficitul de forta de munca este un fenomen intalnit nu numai in Romania, ci si in statele europene. Cei din Spania incearca, prin selectiile de perosnal de la noi, sa-si gaseasca oameni calificati, sudori, tinichigii sau alte specializari in constructii", a spus Muscalu.

Potrivit reprezentantilor ANOFM, este greu de estimat care este deficitul de forta de munca, deoarece angajatorii nu declara agentiilor judetene slujbele pentru care nu gasesc muncitori, asa cum sunt de fapt obligati prin lege.

Locurile de munca vacante pe care angajatorii nu le pot ocupa pentru o perioada indelungata si pe care le inregistreaza periodic la ANOFM, arata ca deficitul cel mai mare este in judetele Ilfov, Salaj, Timis, Arad, Bihor si Braila. Muscalu a precizat ca lipsa fortei de munca in judetele de pe granita de vest se explica prin migrarea muncitorilor in tarile din UE.

Un comentariu:

Karla spunea...

Presedintele ANOFM :) are dreptate: nimeni nu-ti cere vreo diploma pe nicaieri, conteaza doar ce stii sa faci:)
Pentru mine, deficit de forta de munca si somaj in acelasi timp, e un paradox cu care nca nu m-am obisnuit...

EDRAH_Giurgiu PHASE I