miercuri, octombrie 14, 2009

Că tot îi mulţumeşte Băsescu lui Boc din motive numai de el ştiute

Un numar de 112.893 de societati comerciale si-au suspendat activitatea la nivelul intregii tari in perioada ianuarie-septembrie 2009, de 12,2 ori mai mult decat in perioada similara din anul trecut, cand s-au inregistrat 9.186 suspendari de activitate, potrivit datelor transmise astazi de ONRC.

Cele mai multe suspendari de activitate s-au inregistrat in Capitala (17.197 societati, in crestere cu 1228%), judetul Cluj (6.770 societati, in crestere cu 2259%), judetul Brasov (cu 5.330 societati, mai mult cu 1054%), judetul Bihor (4.658 societati, in crestere cu 1437%) si judetul Timis (4.168 societati, in crestere cu 1202,5%), arata datele ONRC.

România are deja peste 700.000 de şomeri

ANOFM: Rata şomajului va continua să crească inclusiv în primele luni ale lui 2010

Directorul general de la Agenţia Naţională pentru ocuparea Forţei de Muncă, Eugen Preda, a declarat ieri într-o dezbatere privind accesul pe piaţa muncii, că rata şomajului va continua să crească inclusiv în primele luni ale lui 2010, dar până la sfârşitul anului nu ar trebui să depăşească 8%. Eugen Preda a precizat că dacă ritmul lunar de creştere a ratei şomajului, de 0,3%, se va menţine, rata şomajului ar trebui să se oprească sub 8% la sfârşitul acestui an. "Cred că e bine, pentru că s-au evitat derapaje dramatice. Foarte bine. Încă nu cred că poate fi nici în primele luni ale anului viitor. Cred că rata şomajului va continua să crească şi cel puţin în primul trimestru al anului 2010", a mai spus oficialul, potrivit Mediafax.
Rata şomajului a crescut în luna august cu 0,3% faţă de luna precedentă, ajungând la 6,6%, numărul total de şomeri înregistrat în România fiind de 601.673. Cea mai mare rată a şomajului a fost în judeţul Vaslui, 12,5%, iar cea mai mică în Ilfov - 1,8%. Din totalul şomerilor înregistraţi la nivel naţional, 321.294 erau indemnizaţi şi 280.979 neindemnizaţi, iar 265.945 erau femei.

Situaţia actuală nu s-a mai înregistrat din 1991

Rata şomajului în România a crescut 14 luni consecutiv, o astfel de situaţie nefiind înregistrată niciodată până acum, din 1991, când a început înregistrarea evoluţiei ratei şomajului, a mai declarat directorul general executiv de la Agenţia Naţională de Ocupare. Eugen Preda a precizat că în luna august rata şomajului din România a crescut pentru a 14-a lună consecutiv. "Este o creştere continuă a ratei şomajului care nu s-a mai întâmplat niciodată de când am început să înregistrăm evoluţia ratei şomajului, în 1991", a declarat Preda.
El a explicat că, până acum, chiar dacă erau luni întregi în care şomajul era în creştere, în perioada verii acesta staţiona sau scădea, lucru care nu a mai fost valabil şi în acest an, în luna august fiind depăşit "pragul critic" de 600.000 de şomeri.

500.000 de şomeri provin din disponibilizări

Directorul general de la ANOFM, Eugen Preda, a declarat că peste 700.000 de persoane au fost înregistrate ca şomeri, iar aproximativ 500.000 au ieşit din evidenţele ANOFM până în luna august. În cadrul unei dezbateri privind accesul pe piaţa muncii, directorul de la ANOFM a susţinut că din cele peste 700.000 de persoane care au fost înregistrate ca şomeri, 500.000 proveneau din disponibilizări. În ce priveşte numărul ieşirilor din evidenţele şomajului, doar aproximativ 200.000 din cele 500.000 de persoane înregistrate au ieşit din sistem prin încadrare în muncă.
Eugen Preda a precizat că cele mai multe disponibilizări au fost făcute în sectoarele care produc bunuri de folosinţă îndelungată, dar şi în construcţii. "Criza economică nu a generat în România efecte negative de masă", a mai spus directorul de la ANOFM. El a mai adăugat că şomajul masculin a crescut mai mult decât cel înregistrat în rândul femeilor şi a atras atenţia că cei mai mulţi dintre şomeri fac parte din grupa de vârstă 30-49 de ani. "Cei mai loviţi sunt absolvenţii de studii liceale şi postliceale. Dar pentru că în luna august a crescut numărul de absolvenţi, rata şomajului în rândul absolvenţilor de studii superioare a crescut cu 83,7% faţă de luna ianuarie", a mai spus Preda.

Bugetul de şomaj se ridică la 4 mld. lei

Directorul de la ANOFM a adăugat că bugetul de şomaj este singurul care a înregistrat excedente în ultimii ani, care totalizează peste 4 mld. lei, ceea ce ar permite, în condiţiile unui deficit care să nu depăşească un miliard de lei pe an, plata indemnizaţiilor pentru încă patru ani. "Pentru cel puţin patru ani de acum încolo, dacă vom avea deficit de un miliard de lei pe an, rezistăm", a mai spus Preda.
Mai mulţi şomeri indemnizaţi

Directorul de la ANOFM a mai atras atenţia asupra unui fenomen nou, respectiv faptul că numărul şomerilor indemnizaţi l-a depăşit pe cel al şomerilor neindemnizaţi. "În afară de creşterea continuă a mai apărut un aspect interesant. În luna mai, pentru prima dată, numărul şomerilor indemnizaţi l-a depăşit pe cel al neindemnizaţilor. La mijlocul lui 2008 erau 70% de şomeri neindemnizaţi şi 30% indemnizaţi. Acum avem 55% indemnizaţi şi 45% neindemnizaţi, iar acest lucru ne arată intensitatea crizei", a mai spus Eugen Preda. Acesta a mai declarat că plata indemnizaţiilor de şomaj este asigurată până la sfârşitul anului, bugetul asigurărilor de şomaj fiind singurul pe excedent. Eugen Preda a precizat că cele două rectificări bugetare ale bugetului de şomaj au vizat sporirea fondului pentru indemnizaţiile de şomaj, plata acestora nefiind pusă în pericol în acest an.


Economie - Cristina Chicoş

2 comentarii:

Anonim spunea...

E bine că veniti cu date concrete , nu numai cu vrăjeli, asa cum vin altii. Asta e realitatea oamenilor le merge nasol si nu se va vedea curand o raya de speranta.

Anonim spunea...

In loc sa fie incurajata munca s-a incurajat statul acasa pe bani de la stat. Ce bun e guvernul Boc. Ia de la bogati (fucntionari publici, zile de concediu fara plata)si da la saraci. Pardon...totul la trecut. Saracii de fapt sunt multii secretari de stat, secretari generali si consilieri (mai degraba consiliere) care stau in casele RAPPS ului pe banii nostri. Daca tot se vrea curatenie si economie sa se inceapa cu asta. Sa se opreasca furtul de la buget si acesti destepti ai neamului, care oricum nu vin pentru bani la guvernare, asa cum sustin, sa isi plateasca singuri chiriile si utilitatile, asa cum fac toti oamenii cinstiti. Copii plimbati cu masinile statului, care mai incalca si regulile de circulatie.Noi ramanem fara locuri de munca pentru ca se fac aranjamente intre patroni si reprezentantii statului. Firmele ne angajeaza la negru, iar daca nu ne convine suntem amenintati.... Rusine clasei politice. Sper ca cei care vin dupa BOC 1 BOC 2 si eventual BOC 3 sa invete ceva din asta si sa nu mai faca din tara asta propria mosie. In campanie toti sunt cu poporul, dupa uit de tot ce au promis....

EDRAH_Giurgiu PHASE I